Pizza to danie kojarzące się z tradycyjną włoską kuchnią. Cienkie ciasto, sos z prawdziwych pomidorów, aromatyczne zioła i ciągnący się ser, a to wszystko wypiekane w piecu opalanym drewnem. Taka jest włoska pizza, a wariacji na temat dodatków do niej jest mnóstwo. Pizza z szynką, z salami, z serami pleśniowymi, z pieczarkami, z brokułami, z suszonymi pomidorami, z kurczakiem, z łososiem, można tak wymieniać bez końca. Można jednak spróbować jeszcze bardziej zaszaleć i zrobić taką pizzę, która zaskoczy dosłownie wszystkich.

Domowa pizza dobra dla każdego

Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie pizzy w domu. Przepis na ciasto jest prosty, najważniejszy jest mocny piekarnik oraz naturalne składniki. Nie każdy jednak może jeść pizze w tradycyjnym włoskim wydaniu. Alergia na gluten, na laktozę, dieta to niektóre z czynników, które powstrzymują wiele osób od spożywania pizzy. Okazuje się jednak, że istnieje proste i smaczne rozwiązanie, które pozwoli każdemu cieszyć się smakiem domowej pizzy. Przykładem pizzy, która zaskoczy smakiem i składem, jest domowa pizza z cukinii.

Przepis na pizzę z cukinii

Rodowici Włosi być może złapaliby się za głowę, słysząc, że ktoś próbuje robić pizzę z cukinii i nazywa ją pizzą, jednak kuchnia jest po to, żeby eksperymentować, odkrywać nowe kulinarne lądy, szukać smaków i rozwiązań dopasowanych do swoich potrzeb i możliwości. Jak zatem przygotować pizzę z cukinii? To banalnie proste.

Potrzebujemy:

Około 400 g cukinii — startej na drobnych oczkach, odciśniętej z wody

3 jajka

3-4 łyżki mąki, może być pszenna, ale również żytnia, owsiana, ryżowa czy kokosowa.

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Szczypta ostrej papryki

Sól i pieprz

300 g sera mozzarella

dodatki według upodobań — szynka, oliwki, cebula, kurczak.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Cukinie mieszamy z jajkami i mąką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Blaszkę z piekarnika pokrywamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim otrzymaną masę, tak cienko, jak to możliwe, oczywiście, aby nie było prześwitów. Rozsmarowaną masę posypujemy równomiernie serem mozzarella. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie nakładamy ulubione dodatki i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowe!

Pizza z cukinii jest naprawdę smaczna, a dodatki i składniki można modyfikować według własnych możliwości i upodobań.