Jak sprawić, by pyszne ciasteczka stały się jeszcze bardziej idealne? Przygotować pasującą do nich posypkę! Jadalne dekoracje nie tylko podkreślają smak wypieków, ale również ich walory wizualne. Poniżej przedstawiamy najciekawsze pomysły na samodzielnie przygotowaną posypkę do różnego rodzaju ciastek. Na którą z nich się skusisz przy kolejnych kulinarnych eksperymentach?

 

Kolorowa posypka cukrowa

Zielone, niebieskie lub czerwone kryształki cukrowe pozwalają tworzyć na ciastkach artystyczne mozaiki. Przygotowanie tego rodzaju posypki będzie przy okazji świetną zabawą dla dzieci.

Składniki na posypkę:

  • barwniki spożywcze,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Do woreczka strunowego wsyp cukier, a następnie wlej kilka kropel wybranego barwnika spożywczego. Im więcej, tym intensywniejszy będzie kolor posypki.
  2. Cukier z barwnikiem spożywczym połącz ugniatając woreczek w dłoniach.
  3. Gotowy kolorowy cukier przełóż na papier do pieczenia i dokładnie rozprowadź, by uzyskać cienką warstwę.
  4. Cukier włóż do piekarnika nagrzanego maksymalnie do temperatury 50 stopnie Celsjusza.
  5. Zapiekaj przez około 10-12 minut, nie dopuszczając do roztopienia cukru.
  6. Gotowy cukier przełóż z powrotem do woreczka strunowego i  rozwałkuj na drobne kawałki.
  7. Posypkę przełóż do słoiczków i wykorzystuj przy pieczeniu ciastek.

Kolorowa posypka z cukru świetnie pasować będzie zwłaszcza do wszystkich ciastek przygotowywanych na dziecięce urodziny.

 

Czekoladowe rureczki

Czekolada może zdobić wypieki nie tylko jako polewa. Świetnie spisuje się również do tworzenia efektownych rureczek.

Składniki na posypkę:

  • czekolada,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
  2. Blachę wysmaruj oliwą.
  3. Na jej powierzchni rozprowadź jak najcieńszą warstwę roztopionej czekolady.
  4. Posmarowaną blaszkę wstaw na 15 minut do lodówki.
  5. Gdy czekolada wystygnie, zdrapują ją cienką łopatką lub bardzo ostrym, szerokim nożem na kształt małych rurek.

Czekoladowe rureczki doskonale pasować będą zwłaszcza do kakaowych i maślanych ciasteczek oraz świątecznych pierników.

 

Karmelowy krokant

Krokant to nie lada gratka dla wszystkich fanów karmelu. Jego aromat sprawia, że trudno mu się oprzeć już w trakcie przygotowywania.

Potrzebne składniki:

  • szklanka cukru,
  • 30 dag orzechów laskowych.

Sposób przygotowania:

  1. Roztop szklankę cukru.
  2. Posiekane dokładnie orzechy dodaj do cukru i smaż razem kilka minut.
  3. Gotową mieszankę rozprowadź na pergaminie i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Gdy krokant stwardnienie, połam go na małe kawałki.

Krokant orzechowy najlepiej smakuje z ciastkami z kremowym lub czekoladowym nadzieniem.

 

Posypka kokosowa

Bardzo chrupiąca kokosowa posypka to prosty i szybki sposób na podkreślenie smaku nawet najprostszych ciastek.

Potrzebne składniki:

  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 2 łyki cukru,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni roztop masło, dodaj do niego cukier i wiórki kokosowe.
  2. Smaż całość na niewielkim ogniu, często mieszając.
  3. Gdy posypka nabierze złotego koloru, zdejmij patelnię z ognia.
  4. Odstaw patelnię do ostudzenia.

Kokosową posypkę warto wykorzystać do zdobienia ciasteczek na bazie kakao.

 

Posypka  płatków kukurydzianych

Płatki kukurydziane mogą być jedzone nie tylko na śniadanie. Z powodzeniem można wykorzystać je również do wykonania ciekawej posypki do ciastek.

Potrzebne składniki:

  • 200 g cukierków krówek,
  • 130 g płatków kukurydzianych,
  • 100 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Krówki z masłem roztop małym ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu.
  2. Gdy składniki połączą się na masę, ściągnij garnek z ognia.
  3. Do roztopionych z cukrem krówek dołóż płatki kukurydziane i dokładnie pomieszaj.
  4. Odstaw na kwadrans dla lekkiego przestudzenia.
  5. Zamoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj dekorację na ciastka.

Posypka z płatków kukurydzianych świetnie skomponuje się z ciastkami oblanymi czekoladą.