Kremowy sernik to doskonały deser, który osłodzi wiele chwil. Równie świetnie smakuje bowiem podany na święta, podczas imprezy urodzinowej a także w czasie ponurych jesiennych wieczorów. Naszła cię ochota na kawałek puszystego, rozpływającego się w ustach sernika? Nie wiesz jak zabrać się za jego przygotowanie, by uniknąć kulinarnej wpadki? Oto kilka naszych sprawdzonych porad, dzięki którym pieczenie sernika stanie się banalnie proste!

Ser na sernik – który będzie najlepszy?

 

Najważniejszym składnikiem sernika, jak sugeruje sama nazwa wypieku, jest ser. Nim przystąpisz do jego przygotowywania, zastanów się, jaki efekt chcesz osiągnąć. Jeśli zależy Ci na wilgotnym i zbitym cieście – wybierz tłusty lub półtłusty ser. Korzystając z chudego sera, uzyskasz sernik bardziej suchy. Serek homogenizowany pozwoli Ci cieszyć się sernikiem o mocno kremowej konsystencji. Nie bez znaczenia jest też jakość sera – najlepszy będzie taki, który wymaga kilkukrotnego zmielenia. Kupując gotowy ser na sernik, wybierz dość gęsty, który po przechyleniu pudełeczka nie wypłynie z niego.

 

Sernik nierówno wyrasta – jak temu zapobiec?

 

Nierównomierne wyrastania sernika to jeden z typowych problemów, które mogą zdarzyć się zarówno początkującym, jak i wprawionym już cukiernikom. By cieszyć się doskonale równym sernikiem, do jego przygotowania użyj składników o temperaturze pokojowej. Nim zaczniesz mieszać ze sobą podane w przepisie na sernik składniki, wyjmij je co najmniej godzinę wcześniej z lodówki. Mieszanie sernikowej masy powinno być dokładne, a jednocześnie szybkie – im więcej powietrza dostanie się w jego trakcie do ciasta, tym bardziej podatny na opadanie będzie upieczony sernik. Pamiętaj też, by nigdy nie zwiększać temperatury pieczenia, gdy sernik znajduje się w piekarniku. Zamiast tego wydłuż czas pieczenia, a wierzch ciasta przykryj folią aluminiową, by zabezpieczyć je przed zbytnim przypieczeniem.

 

Sernik pęka? Nie musi!

 

Doskonały sernik pozbawiony jest brzydkich pęknięć. By wypiek cieszył kubki smakowe, a także oczy, możesz przygotować go w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem zabezpiecz folią aluminiową, a następnie włóż do drugiej foremki, wypełnionej do połowy wodą. Wysoka wilgotność uchroni ciasto przed pękaniem. Formy wstaw do odpowiednio nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Pamiętaj, by nigdy nie otwierać go w trakcie pieczenia. Przypływ zimnego powietrza może sprawić, że na powierzchni ciasta pojawią się pęknięcia.

 

Pieczenie sernika i jego studzenie

 

Minął czas pieczenia podany w przepisie na sernik? Poczekaj jeszcze z wyciąganiem ciasta z piekarnika. Zamiast tego lekko uchyl jego drzwiczki, by wypiek powoli i stopniowo się wystudził. Gdy sernik będzie porządnie schłodzony, wyjmij go i wstaw na noc do lodówki, dzięki czemu nabierze odpowiednio kremowej konsystencji.