Zbliżający się Tłusty Czwartek skłania wiele osób do zastanowienia jak zrobić pączki idealne. Jest to jedyny dzień w roku, kiedy bez wahania sięgamy po słodkości, często w nieograniczonych ilościach bez wyrzutów sumienia. Aby nasze pączki były jak najlepsze warto pamiętać o kilku zasadach, które ułatwią nam korzystanie z każdego przepisu.

Trzy etapy przygotowania pączków

Warto pamiętać, że ciasto na pączki jest wyjątkowo wymagające, dlatego należy być dokładnym i uważnym na każdym etapie przygotowywania pączków. Po pierwsze, ciasto musi być wyrobione bardzo dokładnie, aby następnie mogło dobrze wyrosnąć. Jeżeli natomiast ciasto nie będzie wręcz idealne, ale na przykład za mało wyrośnięte, nasze pączki mogą być zbyt ciężkie oraz nasiąknąć tłuszczem. W odwrotnym przypadku, kiedy ciasto będzie przerośnięte,jak zrobić  wewnątrz pączków może powstać pusta przestrzeń. Co więcej, bardzo istotny jest także trzeci etap przygotowania pączków, czyli smażenie. Należy pamiętać o kontrolowaniu temperatury oraz ilości tłuszczu, przy czym jedno ma wpływ na drugie – warto wiedzieć, że jeżeli postanowimy smażyć zbyt wiele pączków naraz, temperatura tłuszczu może ulec zmniejszeniu.

Sprawdzone przepisy na Tłusty Czwartek – tradycyjne pączki

Decydując się na pieczenie pączków, warto wypróbować tradycyjną, domową metodę, sprawdzoną przez wiele gospodyń. Będziemy potrzebować 1 kg mąki pszennej, 150 g cukru, 500 ml mleka, 10 dag drożdży, 6 żółtek, 6 łyżek oliwy z oliwek, 35 ml spirytusu, szczyptę soli, 100 g masła oraz opakowanie cukru waniliowego. Potrzebny będzie także tłuszcz do smażenia, marmolada do nadzienia (najlepiej różana) oraz cukier puder, którym obsypiemy gotowe pączki. Możemy także zdecydować się na lukier i skórkę pomarańczy.

1. Na początku należy rozpuścić drożdże z 75 g cukru i mlekiem. Następnie dodajemy 500 g mąki, wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na pół godziny.

2. Ucieramy żółtka z 75 g cukru, dodajemy oliwę, cukier waniliowy, sól, spirytus, masło oraz resztę mąki. Po wymieszaniu łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy dokładnie ciasto, po czym ponownie pozostawiamy je w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia – powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

3. Następnym etapem jest rozwałkowanie ciasta na grubość około 1 cm. Dzielimy ciasto na 2 części. Z jednej z nich wycinamy krążki i nakładamy na środek każdego z nich pół 1/3 łyżeczki marmolady. Każdy krążek należy przykryć drugą połową ciasta.

4. Pączki smażymy z obu stron w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Następnie wykładamy je na papierowy ręcznik. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem ze skórką pomarańczową.