Aksamitny krem czekoladowy o intensywnym smaku i aromacie to uniwersalny dodatek do wielu deserów. Świetnie nadaje się choćby do przekładania tortów, dekorowania babeczek czy nadziewania naleśników. Krem czekoladowy jest nie tylko pyszny, ale też prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie kilka składników i kilka minut pracy, by wyczarować idealny krem czekoladowy – bazę do …
Otyłość, miażdżyca, próchnica, obniżenie sprawności, wzmożona senność… Lista „grzechów głównych” cukru jest naprawdę długa. Na szczęście, jeśli uwielbiasz ciasta, ciasteczka i inne słodkie desery nie musisz z nich rezygnować. Wystarczy, że biały cukier zastąpisz jego zdrowszymi odpowiednikami. Przyniesie to korzyści nie tylko Twojemu zdrowiu i sylwetce, ale też przygotowywanym smakołykom.
Zima tuż, tuż. Nadchodzące wraz z nią krótkie, mroźne i pochmurne dni nie napawają optymizmem. Marzysz o przespaniu miesięcy do nadejścia wiosny? Już nie musisz Wystarczy, że poznasz najlepszy zimowy duet. Czekolada z rumem – bo o niej mowa – do picia, zapieczona w cieście i podana w aksamitnym musie, poprawi Ci nastrój i rozgrzeje …
Choć przez największych koneserów słodkości nie jest uważana za prawdziwą czekoladę, warto przyjrzeć się jej nieco bliżej. Biała czekolada, bo o niej mowa, może być bowiem niezastąpionym składnikiem wielu pysznych deserów. Co dzieje się z nią nim trafi na sklepowe półki? Czy faktycznie jest aż tak niezdrowa? W jaki sposób warto wykorzystać ją podczas kulinarnych …
Wanilia znana była już Aztekom, którzy dodawali ją do swojego ulubionego napoju – xocolatl. Dzięki Hiszpanom, w XVI wieku wanilia rozpowszechniła się na terenie całej Europy. Dzięki unikatowemu aromatowi wykorzystywana była do aromatyzowania słodkości, a w szczególności czekolady. Do dziś połączenie czekolady z wanilią uchodzi za jedno z ciekawszych w kulinarnym świecie. Poznaj właściwości wanilii …
W górę