Zimą uwielbiamy pić gorące, rozgrzewające napoje. Nie ma nic przyjemniejszego niż kubek czegoś pysznego, co wypełni błogim ciepłem każdą komórkę zziębniętego ciała. Na szczęście przygotowanie smacznego rozgrzewającego napoju jest proste jak bułka z masłem i opiera się na kilku składnikach, które znajdziemy w każdym domu. Zatem, czym raczyć się na rozgrzanie? Poniżej kilka pysznych inspiracji.

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada przyprawia o szybsze bicie serca nie tylko jej miłośników. To jeden z pyszniejszych napojów, który nigdy nie smakuje tak dobrze jak zimą. Do przygotowania potrzebujemy tabliczkę czekolady deserowej lub mlecznej, odrobinę kakao, mleko lub śmietanę kremówkę oraz przyprawy i ewentualnie alkohol. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, do której ostrożnie dodajemy ciepłe mleko lub śmietankę. Dla uzyskania głębszego smaku można dodać odrobinę kakao. Przyprawy, które sprawdzą się w gorącej czekoladzie to wanilia, cynamon lub kardamon. Pysznym dodatkiem do gorącej czekolady jest konfitura malinowa lub wiśniowa, którą podgrzewamy i umieszczamy na dnie kubka lub szklanki.

Zimowa herbata

Do przygotowania zimowej herbaty potrzebujemy kilka składników, które pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Są to miód, sok z cytryny oraz świeży imbir. Po zaparzeniu ulubionej herbaty czarnej lub owocowej, dodajemy do niej sok z cytryny oraz starty świeży imbir. Gdy napar trochę ostygnie – dodajemy miód, który nie straci wtedy prozdrowotnych właściwości. Poza herbatą czarną, świetnie sprawdzają się napary z lipy lub czarnego bzu, które nie tylko pysznie smakują, ale też pomagają walczyć z przeziębieniem.

Zimowe napoje – tajemne składniki rozgrzewające

Powyższe dwa przepisy to tylko malutka dawka inspiracji, a rozgrzewające napoje można przygotować w wielu innych wersjach. Najważniejsze, by mieć w domu przyprawy, takie jak: imbir i kurkuma w korzeniach, cynamon, goździki, kardamon i anyż. To właśnie one rozgrzewają oraz czarują aromatem. Poza tym przydadzą się cytrusy i miód oraz naturalne soki z malin, czarnej porzeczki lub wiśni. Z takim arsenałem można wyczarować codziennie coś nowego, co napełni ulubiony kubek i brzuch.