Kiedy za oknem jest szaro, buro i ponuro, niebo w odcieniach brudnej szarości smutno częstuje zimnymi kroplami deszczu, ciężko jest wykrzesać z siebie przyzwoitą dawkę energii i optymizmu, która zasili nas na cały dzień. Pogoda wywiera na człowieka niezwykle silny wpływ, odczuwamy to szczególnie w okresie jesienno — zimowym, oraz na przełomie zimy i wiosny, kiedy nasz organizm intensywnie zaczyna tęsknić za wiosennym słońcem. Wielu ludzi właśnie na przełomie lutego i marca cierpi na spadki nastroju, dlatego, aby uchronić się przed niepotrzebnymi smutkami i dodać sobie energii do działania, warto zaserwować sobie jakiś porządny, energetyczny deser, który podniesie poziom cukru, pobudzi uśpione endorfiny i pomoże odzyskać dobry humor.

Czekolada idealna na smutki

 

Zimową porą idealnie sprawdzą się desery z czekoladą. Ciasta czekoladowe, brownie, musy i kremy, wszystko, co ma w sobie słuszną ilość czekolady, najlepiej gorzkiej o dużej zawartości kakao, bo taka jest najzdrowsza. Dlaczego desery czekoladowe? To proste. Czekolada, oczywiście ta prawdziwa, z dużą zawartością kakao, posiada bardzo wiele wartości. Między innymi czekolada bogata jest w magnez, który jest niezbędny do prawidłowej pracy mózgu, oraz koncentracji, ponadto związki występujące w czekoladzie pobudzają produkcję serotoniny, która odpowiedzialna jest właśnie za dobry nastrój. Czekolada jest źródłem węglowodanów, które zapewniają nam energię, żelaza, które pobudza produkcję czerwonych krwinek, odpowiedzialnych za rozprowadzanie tlenu po organizmie, a także fenylotelaminy należącej do grupy endorfin, które z kolei bezpośrednio odpowiadają za nasz dobry nastrój.

 

Deser czekoladowy na zimowe smutki

 

Kiedy dopada nas zimowa chandra, nie ma na co czekać, tylko trzeba działać. Mus czekoladowy doskonale sprawdzi się jako antidotum na zły humor. Jak przygotować mus czekoladowy? To proste.

 

Składniki:

 

50 gram dobrej, gorzkiej czekolady

1 jajko

1 łyżka cukru

szczypta soli

 

Wykonanie

 

Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko utrzeć z cukrem na puszysty krem, następnie połączyć delikatnie z ostudzoną, roztopioną czekoladą. Białko ubić na sztywną pianę, następnie wymieszać delikatnie z kremem czekoladowym. Przełożyć do miseczki do lodówki na minimum godzinę. Gotowy mus można podawać z ulubionymi owocami lub tylko posypany startą czekoladą. Smacznego!